Nya pensionsregler påverkar medborgarnas ekonomi

Posted on mars 23, 2018

Pensionen är en viktig del av privatekonomin, även om de flesta inte tänker på den till vardags. Det bör man dock göra till en vana, eftersom pensionen kommer att ligga till grund för det liv man lever efter att man har slutat jobba, och om man hoppas ha frihet att göra det man vill, och samtidigt leva bra, är det viktigt att planera för pensionen redan tidigt i livet. Detta inkluderar självklart att hålla sig uppdaterad om alla förändringar i regler kring pensionen som kommer att påverka ens egen pension.

En omfattande förändring av pensionen gick till exempel igenom år 2017, då flera partier från båda blocken (S, MP, M, C, L och KD) kom överens om bland annat en ny pensionsålder. De nya reglerna, som ska införas gradvis, innebär att den allmänna pensionsåldern, det vill säga den ålder då man kan börja ta ut sin allmänna pension, höjs från 61 år (som den är idag) till 64 år. Höjningen kommer att ske ett år i taget år 2020, 2023 och 2026. Något annat som förändras i samband med denna höjning är att reglerna och tillsynen för premiepensionen kommer att skärpas.

Om man vill veta mer om hur pensionsförändringarna kan påverka ens ekonomi, och hur man bäst sparar inför sin pension, ska man gå in på Finansly.se Där finns all information man behöver för att ha ordning i sin privatekonomi.