Påverkansoperationer är ett effektiv politiskt verktyg

Posted on april 4, 2017december 18, 2017

 

Att det politiska läget mellan Ryssland och Sverige ibland är ansträngt är ingen nyhet och bland annat SVT skriver att Ryssland har skapat operationer där de försöker påverka opinionen genom informationskrigföring.

En av de senaste av dessa kampanjer som Sverige blivit utsatt för var när Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist fick sin signatur förfalskad. Själva händelsen fick inte så stor medial uppmärksamhet i Ryssland men det fick däremot det förfalskade dokumentet och det spreds dessutom som en löpeld på sociala medier. På brevpapper från Försvaret hade nämligen ett erbjudande skrivits till Ukraina, där Ukraina erbjöds att införskaffa vapen från Sverige. Brevet var sedan signerat med försvarsministerns underskrift.

Försvarsministern själv slog ifrån sig den påstådda vapenaffären med att säga att det hela bedömdes vara en så kallad påverkansoperation vars syfte var att skapa förvirring och osäkerhet genom förfalskad information. Därtill menade Hultqvist att Sverige ännu inte var tillräckligt bra på att analysera dessa typer av attacker och att det krävdes en förbättring av Försvaret på detta område.