Så fungerar ett inkassobolag

Posted on februari 15, 2018

Kanske har du någon gång fått ett fönsterkuvert i brevlådan som gjort dig nervös? Avsändaren är nämligen ett inkassobolag och när du fått ett sådant brev så betyder det att du inte betalat dina räkningar i tid. Men vad är egentligen ett inkassobolag och hur fungerar det praktiskt? Om du tänker dig att du har ett företag och skickar fakturor som kunden inte betalar måste du vidta någon åtgärd. För dig som företagare kostar det i både tid och pengar att försöka driva in dina skulder själv. Dessutom får du vänta på pengarna om kunden inte betalar på utsatt tid. Det du kan göra då är att sälja fakturorna till ett inkassobolag. Du får då betalt direkt och inkassobolaget får sin inkomst genom att dels driva in skulden och dessutom lägga på en avgift. Detta är en affärsidé som visat sig mycket framgångsrik vilket gjort att det idag finns mängder av inkassobolag.

Inkasso har ibland dåligt rykte

Inkassobolagen har fått ett ibland oförtjänt dåligt rykte. Kanske beror det på att det finns oseriösa aktörer som lägger på orimligt mycket i avgift, men en anledning kan också vara att det är förknippat med en negativ känsla att få ett brev från inkasso. Många är till exempel rädda för att de ska få någon form av anmärkning när inkassobrevet dimper ned, men så är det inte. Det är först när inkassobolaget skickar räkningen vidare till Kronofogden och du inte betalar den räkningen som du kan få en så kallad betalningsanmärkning. Betalar du bara din inkassoräkning när du får den så behöver du alltså inte vara orolig. Trots att bolagen omgärdas av negativa känslor så går det bra för många inkassobolag. Intrum Justita säger till exempel att de efter sammanslagningen med Lindorff är större och mer framgångsrika än någonsin. Klart är i alla fall att inkassobolag kanske måste få finnas för att företagare inte ska hamna i kläm på grund av obetalda fakturor. De tar helt enkelt över en administrativ börda åt företagaren.

Så undviker du att hamna hos inkasso

Trots att inkasso faktiskt kan vara något bra för företagare så vill man ju helst slippa få den där räkningen, inte minst på grund av påminnelseavgiften. Det finns dock flera saker du kan göra för att slippa ett inkassokrav. Om du till exempel vet med dig att du inte kommer att kunna betala en faktura i tid en månad så är det bästa du kan göra att kontakta den som fakturerat dig. I bästa fall kan ni då komma till en överenskommelse som gör att fakturan inte skickas vidare. Det är också bra att samla alla sina räkningar på ett ställe och betala dem på en bestämd tid i månaden. På så sätt riskerar ingen faktura att bli bortglömd. Skulle du ändå drabbas av inkasso så är det smart att kontakta även dem och be om en avbetalningsplan. De brukar ofta vara väldigt tillmötesgående. Man får heller inte glömma att många bolag har fler strängar på sin lyra än just inkasso. Flera erbjuder förutom inkasso till exempel faktureringstjänster och lån.