Även fast politik är långt ifrån det roligaste ämnet enligt alla förblir det ett av världens viktigaste ämnen.
Så fungerar politiken i Sverige
Det är inte enkelt att förstå sig på politiken. Många anser sig dock förstå politiken på ett grundläggande sätt, vilket troligtvis är sant. Det beror på att man till exempel vet vad Riksdagen är men kanske inte exakt vad Riksdagen gör. Det är dock en bra ände att börja i.
Den svenska Riksdagen är Sveriges parlament. Det innebär att här sitter de folkvalda politikerna. Viktigt att veta är att Riksdagen är den beslutande makten i Sverige, och inte regeringen. Det innebär att det är den politiska majoriteten i det svenska parlamentet som tar beslut, något som inte kan göras på regeringsnivå, vilket är fallet i de flesta demokratierna.
För att få en plats i Riksdagen måste man först vara medlem i ett svenskt parti. Det partiet behöver sedan röster från befolkningen. Baserat på antalet platser i Riksdagen och antalet röster på nationell nivå kommer det partiet sedan få ett x antal platser, så länge det överstiger 4%.
Just de fyra procenten är en helig siffra inom svensk politik. Ett parti som inte får den procenten kommer inte att få ta plats i Sveriges Riksdag. Det spelar då ingen roll om partiet får 3,9% eller 0,1%. Båda de siffrorna skulle placera partiet utanför. I Sverige är det dock ovanligt att partier inte når upp till spärren. I modern historia av de etablerade partierna är det bara Miljöpartiet som gjort det, och det var under mandatperioden 1991-1994. Åtminstone ett parti brukar dock ligga under gränsen eller farligt nära i opinionssiffrorna under och inför valet. Något som under 2000-talet i synnerhet har drabbat L, KD och MP. Om något av de partierna kommer åka ut ur Riksdagen återstår dock att se.